Hoe moet dat, fotograferen in de sneeuw? Wat voor instellingen gebruik je? Wanneer krijg je de beste foto’s bij sneeuw?
Hier in Zweden moet ik dealen met de sneeuw, het is er altijd. Op elke foto’s staat sneeuw, dat is even wennen als je Nederland gewend bent. Ik leg hier uit hoe je daar mee om kan gaan.
Sneeuw is niet altijd wit
Dat was je waarschijnlijk al opgevallen. Als je foto’s maakt kan het zijn dat je de sneeuw blauw wordt of gewoon grijs. Dat komt doordat je witbalans dan even niet goed staat. De automatische witbalans heeft het vaak goed, maar soms ook niet en dan moet je het handmatig instellen. Bij blauwe sneeuw kan je ‘schaduw’ of ‘bewolking’ eens proberen in te stellen bij de witbalans. Als sneeuw voornamelijk grijs en grauw oogt, baat het om te gaan spelen met je stops. Stops zijn de plusjes en minnetjes op het scherm van je spiegelreflex. Hoe meer min, hoe donker je foto en daarmee ook des te grauwer. Met de plusjes licht je alles op en krijg je weer heldere witte sneeuw.
18mm – F/4,5 – ISO400 – 1/30sec
Fotografeer met zacht zonlicht
Wat ik al eerder vertel in de post over het gouden uur kan je heel goed gebruiken bij het fotograferen in de sneeuw. Doordat het zachte ondergaande licht veel meer kleur en sfeer bevat, zal dat ook meer toevoegen aan je foto dan hard licht om 13:00 uur. Sneeuw bestaat uit ijskristallen en die kunnen prachtig glinsteren tijdens het gouden uur. Speel met tegenlicht om een magisch effect te creëren met je foto’s.
50mm – F/2,5 – ISO100 – 1/320sec
Doe iets met de sneeuw
Sneeuw is witte poeder die een andere wereld kan laten zien, maar deze wereld is maar wit. Alleen sneeuw laten zien dat op takken ligt is niet heel boeiend om naar te kijken. Doe iets met de sneeuw, speel er mee! Het ligt maar even in Nederland, maak daar gebruik van.
50mm – F/1,8 – ISO100 – 1/320sec
Reflectie en lens flare
Sneeuw weerkaatst het zonlicht dat daar op schijnt, het werkt als een reflector. Hierdoor valt er op verschillende manieren licht op de lens, waardoor je eerder te maken krijgt met lensflare. Dit zijn de gekleurde rondjes en regenboogjes in je foto’s. Kijk maar naar de foto hierboven. Als je dit niet wil, kan je het verhelpen door een zonnekap te gebruiken. Een zonnekap beschermt de lens ook tegen eventueel vallende sneeuw en biedt bescherming als je per ongeluk je lens stoot. Heb je geen zonnekap? Dan kan je je hand boven de lens houden om het zonlicht tegen te houden.