We zijn nu een paar dagen in Zweden en ik moet zeggen dat we nu al redelijk zijn ingeburgerd hier. Het lijkt in heel veel opzichten op Nederland en dat maakt de overgang naar een normaal leven opbouwen hier in Sundsvall een stuk makkelijker. Toch zijn er dingen die echt wel anders zijn en waar je even aan moet wennen, het is ten slotte een ander land en heeft dus een andere cultuur. Al met al is het hier gewoon erg westers. Ik laat jullie hier zien wat de verschillen zijn met Nederland van wat ik heb meegemaakt in de eerste week dat ik hier zit.
Verschillen:
1. Klimaat en temperatuur
het is hier overdag gemiddeld -15 graden Celsius met een gevoelstemperatuur van -28 graden. Het klinkt heel extreem maar de lucht hier is erg droog. Het is wel echt koud, je moet oppassen dat je neus en je wangen niet bevriezen omdat dat de enige “blote” onderdelen van je lichaam zijn. Maar het valt op zich nog wel mee, althans ik had het veel erger verwacht. Als je goede schoenen aan hebt en je draagt een paar lagen kleding en gewoon je muts en handschoenen dan vries je niet dood. Het voelt een beetje als -7 graden in Nederland, alleen is het daar door de wind meteen ijzig koud.
2. Zonuren
de zon komt hier nog redelijk op tijd op: zo rond 8 uur. Hij gaat alleen weer heel vroeg onder: half 3 wordt het al schemerig in januari. Hierdoor voelt het om 4 uur al alsof het 6 uur is en heb je al behoefte aan avondeten. Je hebt ook een stuk sneller honger dan normaal in Nederland door de donkere dagen. Ze zeggen hier in Zweden dat als je buiten loopt je eigenlijk ook elke zonnestraal even moet meepakken die je ziet, wij hadden al een paar dagen niet echt de zon gezien en er verscheen in eens een lichtbundel op de weg, we zijn er naar toe gerend en hebben even wat stralen opgepikt. Wel jammer dat het niet meteen ook warmer aanvoelde, haha. Gelukkig heb je altijd nog vitamine D pillen!
3. Taal
In Zweden spreken ze natuurlijk Zweeds daar ontkomt je niet aan. Nou zien Marit en ik er ook vrij Zweeds uit door ons blonde haar en blauwe ogen dat wij altijd worden aangesproken in hun taal. Als je dan vraagt of ze het in het Engels willen vertalen, switchen ze meteen en kan je ze prima verstaan. Nu is Zweeds een soort mengelmoes van Duits, Nederlands en klanken op verschillende hoogtes gebruiken. Als je een beetje je best doet en je gaat er voor zitten kan je het redelijk goed lezen. Je kan veel dingen uit het Nederlands herleiden en bepaalde contexten zijn te begrijpen. Het is wel erg moeilijk om ze te verstaan als ze praten. Ook hebben ze veel puntjes en rondjes in hun taal zitten, ik weet dat je Ö uitspreek als earl in het Engels alleen dan zonder r, dus je krijgt een soort “ulw” in het Nederlands. Ik ga het vak Zweeds volgen dus ik kan jullie er straks meer over vertellen! Ik ben nu alvast begonnen met wat woordjes leren met de app Duolingo en dat is best leuk.
4. Sloten
Wat niet heel spannend is maar waar we wel even aan moeten wennen zijn de sloten hier in Zweden. Als je op het toilet zit heb je geen draaislot voor het vast doen, maar je moet de deurklink omhoog zetten en dan is het een beetje gokken of ie nou echt op slot zit, want dat kan je niet testen. Ook draai je hier de deur naar links open en naar rechts op slot, dat is in Nederland andersom.
5. Sneeuw
Als hier sneeuw is gevallen, valt er ook goed sneeuw. Er is de dag voordat wij aankwamen een heel pak gevallen en dat zijn ze daar ook gewend. De wegen worden daar niet gestrooid, maar er zijn ook geen vertragingen en files. De infrastructuur is er een beetje op aangepast. Op de voetpaden strooien ze steentjes ipv zout, omdat ze daar niet tegen op kunnen strooien en ik moet zeggen dat dat prima werkt, je glijdt echt niet uit over de plat getrapte sneeuw. De sneeuw wordt eerst met grote bulldozers verzameld op een grote berg en daarna opgehaald met vrachtauto’s.
6. Kleding
Zoals ik al zei, het is hier erg koud. Daar moet je je echt op kleden. Als ik naar buiten ga om even boodschappen te doen dat 5 minuten lopen is, trek ik een termo legging aan, een hemd, termo shirt, spijkerbroek, dikke sokken, trui, fleece vest, ski-jas, dikke sjaal, muts, wanten en sneeuwschoenen aan, jeeej. Maar het moet.
7. Extreem statisch
Als je dacht dat je in Nederland af en toe last hebt van staticiteit, dan is dat niets in vergelijking met hier. Ons haar is permanent statisch, we kunnen het niet los dragen want dan gaat het overal heen, haha. We proberen het te temmen met vochtinbrengende spray op hoop van zegen, maar het is eigenlijk niet te doen. Ook als je bepaalde dingen aanraakt zonder er bij na te denken krijg je een extreme schok dat echt zeer doet. Je hoort diverse malen op een dag een soort gil van iemand die is geëlektrocuteerd door een voorwerp (zeurzeur iknow :D).
8. Geld
Zweden heeft geen Euro, dus je betaald met Zweedse kronen. Ook is alles hier echt duurder dan in Nederland, je moet bij het zien van de prijzen altijd even nadenken hoeveel dat in Euro’s is, je moet het bedrag delen door 10 plus een beetje. Als het ergens staat dat het 10 Zweedse kroon kost, is dat ongerekend zo’n 1,08 euro.
9. Fika
Fika! Daar zijn we dol op hier. Zo noemen de mensen in Zweden hier hun pauze tijd waarin ze koffie drinken. Hier kunnen we ons wel in vinden. In de foto hieronder doen wij een fika met hete chocomel bij de Espressobar.
Tot zover mijn verschillen die mij de eerste week in Zweden zijn opgevallen. Het zullen er vast nog veel meer zijn en daarom zullen er ook nog meer delen van dit onderwerp. Die zullen ook verschillen bevatten tussen fotograferen in Nederland en Zweden.
Tot de volgende post!