Als je je bezig houdt met fotografie ben je hem vast wel eens tegen gekomen: de systeemcamera. Maar wat is het eigenlijk voor camera en waarin is hij anders dan een spiegelreflex of compactcamera?
Het grootste verschil is dat een systeemcamera geen spiegel heeft, wat wél in een spiegelreflex zit, de naam zegt het al. Het heeft daarentegen wel verwisselbare lenzen en een schermpje om te zien hoe je de foto maakt. De kwaliteit van het beeld zit tussen een spiegelreflexcamera en een compactcamera in. Het heeft een veel grotere sensor dan een compactcamera en daarmee levert het dus betere kwaliteit. In vergelijking met een spiegelreflex is een systeemcamera veel lichter en kleiner door het missen van een spiegel.
Het voornaamste kenmerk van een systeemcamera is het kunnen wisselen van lenzen, net als bij spiegelreflexcamera’s. Het is meestal ook mogelijk om externe filters er op te zetten. Wat ook kenmerkend is, is dat ze dus geen spiegel hebben, de spiegel zorgt er bij een spiegelreflexcamera voor dat je composities kan bepalen door de zoeker. Dat is een min puntje bij de systeemcamera, maar dat maakt het wel lichter in gewicht.
Het uiterlijk van de camera’s lijkt op dat van een compactcamera, maar door de vele knopjes en opties op de body, kan je geavanceerdere instellingen uitvoeren.
Systeemcamera’s worden vaak gezien als oefencamera’s om mee te beginnen, dit hoeft natuurlijk niet waar te zijn. Fotograferen kan je zelf zo moeilijk maken als je wil en het is een prima camera om foto’s mee te maken als je toch je lenzen wil kunnen wisselen, maar geen zware camera wil dragen.
Ben je veel op reis en vind je een spiegelreflex te groot, maar een compact camera te weinig kwaliteit leveren? Kijk dan zeker eens naar een systeemcamera!
Wat is een systeemcamera